niedziela, 27 maja 2012

budyń czekoladowy



Może łatwiej kupić gotową tytkę "proszkowaną" i zrobić szybki budyń,ale wbrew pozorom ten własny nie stanowi większego problemu,a i ze smakami można poeksperymentować,no i satysfakcja,że żadnych konserwantów nie ma...Zatem warto budyń samemu zrobić, o smaku jaki nam się zamarzy.
U mnie..... z miłości do gorzkiej  czekolady....musi być.....  czekoladowy ;)

składniki:
  • pół litra mleka
  • 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • czubata łyżka kakao
  • słodzik wedle uznania (łyżka-dwie)
  • dodatki:odrobina cynamonu lub laski waniliowej lub aromatu spożywczego
wykonanie:

W 250 ml zimnego mleka rozpuszczamy skrobię i kakao (można zmiksować).
Pozostałe 250 ml mleka zagotowujemy.
Do gotującego się mleka dodajemy zmiksowany miks skrobiowo-kakaowy,słodzik,wybrany z dodatków,ciągle mieszając zagotowujemy na małym ogniu.Na diecie Dukana,do słodzenia wykorzystujemy dozwolony słodzik (faza I-II),w kolejnych fazach możemy pozwolić sobie na cukier lub ulubiony syrop do słodzenia np.z agawy.

Konkurs 15.04 – 22.04 Zapraszam!
 














dodaję przepis do kolekcji domowych przepisów Veggie,dołącz i Ty ;)

Polecam również :pudding różany

2 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).