Pieczarki faszerowane mięsną masą z serem nie tylko stanowią świetną przystawkę na zimno czy gorąco, fajnie wyglądają, ale przede wszystkim pysznie smakują.
Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki (jak i prawdziwki) dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso... co stanowi dodatkową zachetę by po nie sięgać,nie tylko na diecie...
składniki:
- ok.10 dorodnych pieczarek
- 250 g mięsa mielonego drobiowego lub wołowego
- plaster żóltego sera ( na diecie piórko 3%)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżki otrębów lub bułki tartej (poza dietą)
- całe jajko
- mała papryka zielona pokrojona w drobna kostkę
- garść posiekanej natki koperku ( lub innej zieleniny wg naszych upodobań)
- przyprawy:sól,pieprz,odrobina maggi lub keczupu,przyprawa do gyrosa
- odrobina oliwy (na diecie przecieramy oliwą palelnię,możemy podlać odrobiną wody).
- inne dodatki np.oliwki,ugotowane jajko.
- Pieczarki obieramy i odcinamy ogonki, kroimy je w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy razem z pokrojonymi pieczarkami i papryką na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso mielone podsmażamy lub surowe (jak kto woli), dodajemy : jajko, otręby, posiekaną natkę koperku, przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy . Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i jeszcze raz mieszamy. Farszem napełniamy dokładnie kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym ,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy około godziny.
- Moje dzisiejsze w wersji light (beztłuszczowe),dlatego nadzienie bardziej sypkie, duszone pod przykryciem ,podlane odrobiną wody.
- Do takich pieczarek można zastosować pesto,lub inny gotowy sos wg upodobania. Należy jednak pamiętać,by pesto nie podgrzewać,bo bazylia ma wtedy gorzkawy posmak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).