składniki:
- 20 łyżek otrąb (pszenno-owsianych)
- 6 jajek (1 białko pozostawiamy na lukier)
- serek hemogenizowany 4% president mały
- 1 czubata łyżka cacao
- 5 łyżek mleka granulowanego
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżki słodziku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do pierników (łyżka)
- lukier dukanowy:1 białko ,ubijamy z odrobiną soli i wrzątku,dodajemy stopniowo łyżkę słodziku.
Wykonanie:
- Do serka homogenizowanego dodać sodę,zrobi sie bardziej pulchny.
- Nastepnie ubijam białka z odrobiną soli ,pamietając,by jedno białko pozostawić na lukier,dodawać stopniowo żółtka i słodzik.
- Połączyć z sobą suche składniki:otręby,cacao,proszek do pieczenia,przyprawy,stopniowo łączyć z mokrymi skłądnikami,wszystko dobrze połączyć,mikserem lub samodzielnie.
- Gotowe ciasto schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę),by zgęstniała masa.
- Piec koło pół godziny,w temp.180 stopni
- Gotowe ciasto,jeszcze ciepłe polukrować.
- Komu piernik mało słodki,można przełożyć konfiturą wedle uznania,na diecie polecam konfiturę dukanową -TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).