czwartek, 10 maja 2012

piernik dukanowy lukrowany


Przepis zaczerpnięty z internetowej przepisowni dukanowej,lekko modyfikowany.
składniki:
  • 20 łyżek otrąb (pszenno-owsianych)
  • 6 jajek (1 białko pozostawiamy na lukier)
  • serek hemogenizowany 4% president mały
  • 1 czubata łyżka cacao
  • 5 łyżek mleka granulowanego
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki słodziku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa do pierników (łyżka)


  • lukier dukanowy:1 białko ,ubijamy z odrobiną soli i wrzątku,dodajemy stopniowo łyżkę słodziku.


Wykonanie:
  • Do serka homogenizowanego dodać sodę,zrobi sie bardziej pulchny.
  • Nastepnie ubijam białka z odrobiną soli ,pamietając,by jedno białko pozostawić na lukier,dodawać stopniowo żółtka i słodzik.
  • Połączyć z sobą suche składniki:otręby,cacao,proszek do pieczenia,przyprawy,stopniowo łączyć z mokrymi skłądnikami,wszystko dobrze połączyć,mikserem lub samodzielnie.
  • Gotowe ciasto schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę),by zgęstniała masa.
  • Piec koło pół godziny,w temp.180 stopni
  • Gotowe ciasto,jeszcze ciepłe polukrować.
  • Komu piernik mało słodki,można przełożyć konfiturą wedle uznania,na diecie polecam konfiturę dukanową -TU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).