czwartek, 10 maja 2012

konfitura rabarbarowa ze słonecznikiem



Składniki:                                                                                                                                               
  • kilka dorodnych sztuk  rabarbaru
  • 3 płaskie łyżki słodziku na diecie,poza nią: cukier trzcinowy lub miód
  • przyprawy:na czubku noża:sól,kurkuma,cynamon
  • kilka łyżek wody
  • paczuszka (100 g)uprażonego słonecznika (na diecie wg zalecenia)
  • garnek z dnem teflonowym
Wykonanie:do garnka z wodą,wrzucamy umyty ,obrany i pokrojony w drobną kostkę rabarbar.
Smażymy około pół godziny,do czasu utworzenia konsystencji konfitury.
Pod koniec smażenia dodajemy uprażony na patelni słonecznik,przyprawy.
Konfiture przekładamy do wyparzonego naczynia,pozostawiamy do schłodzenia.
Kurkuma nadaje konfiturze wyrazisty kolor.


Konfitura dietetyczna,kiedy użyjemy słodzika,doskonała jako dodatek do kanapek ,jak i twarożków,czy serków homogenizowanych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).