Co tu dużo gadać,po prostu kochamy domową pizzę.I robimy od razu dwie porządne blachy,bo dieciaki mogą ją jeść na : śniadanie,obiad i kolację,a i dorośli domownicy nią nie pogardzą,kiedy zostanie na kolejny posiłek jeszcze ... ;)
Składniki na ciasto: na dużą blachę
- mąka pszenna (2-2,5 szklanki)
- świeże drożdże (50 g)
- 1 jajko kurze duże
- około szklanki ciepłej wody=250 ml
- odrobina soli,łyżeczka cukru
- łyżka oliwy
Do nadzienia pizzy:
- pieczarki (kilka dorodnych sztuk pokrojonych w cieńkie plastry)
- szynka (kilka plastrów posiekanych na drobno)
- kiełbaska 2-3 sztuki (wedle upodobania,pokrojona w plastry)
- posiekany żółty ser w wiórkach
- zioła prowansalskie,keczup
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z cukrem,wodą,odrobiną mąki,pozostawić do wyrośnięcia.
Nastepnie wyrobić ciasto dodając przesianą mąkę , roztrzepane jajko,sól,pod koniec wyrabiania oliwę.
Następnie rozwałkowane ciasto ułożyć na blasze ,wyłożonej papierem do pieczenia,udekorować pieczarkami,szynką i kiełbasą,podpiec dobry kwadrans w nagrzanym piekarniku ok.180 stopni.
Następnie wierzch pizzy posypać (utartym na tarce z grubymi oczkami) serem żółtym,doprawić ziołami prowansalskimi,piec kolejny kwadrans.
Gotową pizzę podawać z keczupem lub innym sosem według upodobania np.czosnkowym.
Gotową pizzę podawać z keczupem lub innym sosem według upodobania np.czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).