Skórki pomarańczowe w czekoladzie i wiórkach kokosowych:
Składniki:
- 400 g skórek pomarańczowych
- pół litra wody
- szklanka cukru
- 3-4 łyżki likieru kawowego
- gorzka czekolada -200 g
- paczka wiórek kokosowych-100g
- opcjonalnie:odrobina mleka lub masła,gdyby masa czekoladowa wyszła za gęsta.
- Skórki pomarańczowe z wyparzonych pomarańczy,moczymy przez 2-3 dni,następnie kroimy w plasterki (u mnie bez usuwania albedo)
- Z wody i cukru gotujemy syrop.
- Skórki wrzucamy do garnka z dnem teflonowym,zalewamy syropem,gotujemy na minimalnym ogniu ok.pół godziny.
- Gotowe odcedzamy z syropu,pozostawiamy do schłodzenia.A syrop wykorzystujemy np.do posłodzenia herbaty.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę,dodajemy likier,ja dodałam też odrobinę mleka.
- Skórki maczamy w czekoladzie,obtaczamy we wiórkach,pozostawiamy do zastygnięcia,można też schłodzić w lodówce.
Do siego Roku...szczęśliwej 13-stki ;)
p.s.dodaję przekąski do akcji ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).