Już kiedyś pisałam,że w naszym rodzinnym domu mięsa nadziewane owocami nie były zbyt popularne.
Pamiętam jak zrobiłam u siostry schabowe zapiekane z ananasem,którymi zachwycał się szwagier....niestety ojciec na to danie nie zareagował już tak przychylnie,doceniając zdecydowanie smak tradycyjnego ich przygotowania....
Dlatego nic na siłę,niech każdy je jak lubi najbardziej....
A mnie karkówka u Basi zachwyciła,a tym bardziej kiedy jej gospodyni zdradziła mi rąbka tajemnicy jej łatwego sposobu przygotowania...Ja mój przepis odrobinę zmodyfikowałam ,wzbogacając go czosnkiem i nalewką malinową,natomiast pominęłam śliwki,które równie dobrze komponują się z żurawiną,ale ich nie miałam.Karkówka wyszła krucha i myślę godna polecenia dla smakoszy ,którzy nie boją się łączyć mięso z owocami,i ostrymi przyprawami.
Składniki:
Pamiętam jak zrobiłam u siostry schabowe zapiekane z ananasem,którymi zachwycał się szwagier....niestety ojciec na to danie nie zareagował już tak przychylnie,doceniając zdecydowanie smak tradycyjnego ich przygotowania....
Dlatego nic na siłę,niech każdy je jak lubi najbardziej....
A mnie karkówka u Basi zachwyciła,a tym bardziej kiedy jej gospodyni zdradziła mi rąbka tajemnicy jej łatwego sposobu przygotowania...Ja mój przepis odrobinę zmodyfikowałam ,wzbogacając go czosnkiem i nalewką malinową,natomiast pominęłam śliwki,które równie dobrze komponują się z żurawiną,ale ich nie miałam.Karkówka wyszła krucha i myślę godna polecenia dla smakoszy ,którzy nie boją się łączyć mięso z owocami,i ostrymi przyprawami.
Składniki:
- dowolny kawałek karkówki bez kości
- przyprawa korzenna do mięsa (u mnie ok.1/2 opakowania)
- żurawina suszona lub przetworzona (garść-dwie)
- suszone (ja pominęłam)
- ząbek czosnku
- oliwa (kilka łyżek)śliwki
- nalewka wedle uznania (ok.pół szklanki)
- dodatkowo : rękaw do pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).