sobota, 23 marca 2013

ciasto czekoladowo-migdałowe









Pomysł weekendowej cukierni z bloga- Kuchnia Josi
 

Obiecałam zamieścić moje ciasto z tego przepisu,i oto jest.
Tylko zamiast dekoracji śmietanowo-owocowej zrobiłam taką małą przymiarkę w świątecznym klimacie,skoro akcja w marcu,i też Wielkanoc ;) 

Ciasto dodaję też do :
  przepisów wielkanocnych...Veggie


Inspiracja- książka :"Czekolada.łatwe i przepyszne przepisy krok,po kroku"....
 

Składniki:
  • 225 g czekolady deserowej (u mnie 200 g)
  • 150 g brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań)-u mnie 100g
  • 175 g masła
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jajek
  • 100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki)
  • szczypta soli (do ubijanych białek)
  • u mnie dodatkowo orzechy do dekoracji+cukier puder+dekoratory wielkanocne 

  • Do podania i dekoracji: świeże owoce sezonowe+śmietana 30% (pominęłam)
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (w tym czasie zrobimy ciasto).

W misce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekać.
Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu masło, wrzucić połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
Do powstałej masy dodać mieszankę mąki i  zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać. 

Dorzucać po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Połączyć masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane migdały.
Małą tortownicę lub niedużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.U mnie blaszka wysmarowana masłem i posypana otrębami. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch.
Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika).
U mnie grzałka:góra-dół,pieczenie koło 45 minut.Gotowe sprawdziłam przez nakłucie drutem krawieckim.

Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać,ale i tak nie traci fasonu.
Zostawić w formie do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.Dekoracja wg uznania,u mnie dekoratory wielkanocne,do których przyklejenia polecam lukier lub odrobinę rozpuszczonej czekolady.




6 komentarzy:

  1. ooo jak świątecznie! dziękuję za udział :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na świąteczną dekorację :)
    Dziękuję za wspolne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi dołączyć do akcji,przepis faktycznie bardzo prosty.Wprawdzie tylko ciutkę spróbowałam,z racji wielkopostnych postanowień-bez słodyczy,ale siostrzeniczka zjadła spory kawałek i oceniła pozytywnie to ciasto ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pysznie wygląda, apetytu mi narobiłaś, dziękuję za dodanie przepisu do kolekcji, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być smaczne:) bardzo lubię wszelkie formy czekoladowych ciast:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest super prosty,zatem możesz śmiało pokazać własny wypiek i dołączyć do grona weekendowej cukierni ;)

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).