piątek, 1 marca 2013

sałatka wegetariańska na postny piątek

Kiedy z obiadu zostanie trochę  makaronu,wykorzystuję go do sałatek,które są wdzięczną przekąską na niespodziewany głód,albo dla odmiany śniadania-kolacji z kanapką.Posiadanie kilku warzywnych puszek i odrobiny zieleniny (u mnie akurat koperek,który do warzywnych sałatek lubię najbardziej),oraz ananasa,który sałatkom nadaję orzeźwienia, sprawiają że w chwilę powstaje treściwy posiłek,który mile zaskoczy też niespodziewanych gości....zapraszam ;)


 Składniki:
  • pół paczki makaronu (ok.200g) 
  • słoiczek selera konserwowego 
  • puszka soczewicy ,u mnie brązowa 
  • pęczek zielonego koperku
  • kilka plastrów ananasa (4-5) z puszki
  • przyprawy:sól,pieprz,carry
  • 2-3 czubate łyżki majonezu
  • ok.litra wody do ugotowania makaronu.
Wykonanie: 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie,z dodatkiem soli i carry.
Gotowy odcedzamy,hartujemy w zimnej wodzie,odcedzamy na sito.
Seler odcedzamy na sito,podobnie soczewicę-ja dodatkowo opłukałam ją pod bieżącą wodą z sosu,dodajemy pokrojonego na drobno ananasa.
Wszystkie składniki łączymy   ze sobą w dużej misce,doprawiamy do smaku przyprawami,na koniec dodajemy majonez.Gotową sałatkę przekładamy do salaterki i chłodzimy w lodówce.


 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie, mimo, że za selerem nie przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można selera zastąpić np.kiełkami .Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).