Kiedy z obiadu zostanie trochę makaronu,wykorzystuję go do sałatek,które są wdzięczną przekąską na niespodziewany głód,albo dla odmiany śniadania-kolacji z kanapką.Posiadanie kilku warzywnych puszek i odrobiny zieleniny (u mnie akurat koperek,który do warzywnych sałatek lubię najbardziej),oraz ananasa,który sałatkom nadaję orzeźwienia, sprawiają że w chwilę powstaje treściwy posiłek,który mile zaskoczy też niespodziewanych gości....zapraszam ;)
Składniki:
Seler odcedzamy na sito,podobnie soczewicę-ja dodatkowo opłukałam ją pod bieżącą wodą z sosu,dodajemy pokrojonego na drobno ananasa.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce,doprawiamy do smaku przyprawami,na koniec dodajemy majonez.Gotową sałatkę przekładamy do salaterki i chłodzimy w lodówce.
Składniki:
- pół paczki makaronu (ok.200g)
- słoiczek selera konserwowego
- puszka soczewicy ,u mnie brązowa
- pęczek zielonego koperku
- kilka plastrów ananasa (4-5) z puszki
- przyprawy:sól,pieprz,carry
- 2-3 czubate łyżki majonezu
- ok.litra wody do ugotowania makaronu.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie,z dodatkiem soli i carry.
Gotowy odcedzamy,hartujemy w zimnej wodzie,odcedzamy na sito.Seler odcedzamy na sito,podobnie soczewicę-ja dodatkowo opłukałam ją pod bieżącą wodą z sosu,dodajemy pokrojonego na drobno ananasa.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce,doprawiamy do smaku przyprawami,na koniec dodajemy majonez.Gotową sałatkę przekładamy do salaterki i chłodzimy w lodówce.
Wygląda bardzo smacznie, mimo, że za selerem nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńMożna selera zastąpić np.kiełkami .Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń