środa, 1 maja 2013

krupnik na pęczaku

 
Kiedy zostaję sama gotuję garnek zupy.....i mam luz,bo mogę taką zupę jeść 2-3dni.W dzieciństwie za krupnikiem nie przepadałam,siostra bliźniacza raczej też na nie. Za to teraz go uwielbiam,no może bez przesady,ale pęczak mogę jeść do wielu dań,zarówno na słodko jak i wytrawnie.Dzisiaj  podaję pęczak w zupie,czyli krupnik,z dużą ilością warzyw i odrobiną chudego mięska drobiowego,na bulionie warzywnym,smacznego majówkowo ;)

Składniki:
  • woda ok.2-2,5 litra
  • ziemniak 1 duży
  • marchewka 2 sztuki średnie
  • kasza jęczmienna pęczak 1-2 szklanki (po ugotowaniu)
  • cebula 1 sztuka (lubię czosnkową)
  • pietruszka 1 małą sztuka
  • seler (mały kawałek)
  • por 1 mała sztuka
  • sól, pieprz , odrobina carry
  • zielenina:pietruszka natka +czosnek niedźwiedzi (u mnie suszony)
  • łyżka-dwie masełka
  • mała pierś kurczaka
Przygotowanie:
     
     
     
     Pierś drobiową kroimy na drobne kawałki,wrzucamy do garnka,zalewamy wodą,gotujemy kwadrans.
    Stopniowo dodajemy warzywa,obrane i pokrojone na drobną kostkę,poza cebulą i porem,które daję w całości oraz pęczak.
    Gdy warzywa są już miękkie,dodaję masło+przyprawy,na koniec zieleninę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).