Kiedy zostaję sama gotuję garnek zupy.....i mam luz,bo mogę taką zupę jeść 2-3dni.W dzieciństwie za krupnikiem nie przepadałam,siostra bliźniacza raczej też na nie. Za to teraz go uwielbiam,no może bez przesady,ale pęczak mogę jeść do wielu dań,zarówno na słodko jak i wytrawnie.Dzisiaj podaję pęczak w zupie,czyli krupnik,z dużą ilością warzyw i odrobiną chudego mięska drobiowego,na bulionie warzywnym,smacznego majówkowo ;)
- woda ok.2-2,5 litra
- ziemniak 1 duży
- marchewka 2 sztuki średnie
- kasza jęczmienna pęczak 1-2 szklanki (po ugotowaniu)
- cebula 1 sztuka (lubię czosnkową)
- pietruszka 1 małą sztuka
- seler (mały kawałek)
- por 1 mała sztuka
- sól, pieprz , odrobina carry
- zielenina:pietruszka natka +czosnek niedźwiedzi (u mnie suszony)
- łyżka-dwie masełka
- mała pierś kurczaka
Przygotowanie:
- Pierś drobiową kroimy na drobne kawałki,wrzucamy do garnka,zalewamy wodą,gotujemy kwadrans.
- Stopniowo dodajemy warzywa,obrane i pokrojone na drobną kostkę,poza cebulą i porem,które daję w całości oraz pęczak.
- Gdy warzywa są już miękkie,dodaję masło+przyprawy,na koniec zieleninę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).