niedziela, 12 maja 2013

majówka w zieleni....i spaghetti z makaronem szpinakowym






















































Moje spaghetti w wersji  błyskawicznej,z sosem wg własnej koncepcji (raczej dalekiej od kuchni włoskiej),z dodatkiem groszku .Użyłam mięsa wieprzowego mielonego,ale lubię to danie także z mięsem drobiowym jak i wołowym.Dzisiaj z makaronem szpinakowym ,czyli zieloną wiosną na talerzu.Obiad w pół godzinki,by móc spokojnie korzystać z wolnej niedzieli,i spaceru,chociaż dzisiaj trudno wbić się by zdążyć w przerwie między jednym,a drugim deszczem.Kilka ujęć zieleni majowej i powrót w smugach deszczu....cóż deszczówka dobra na włosy ;).

Składniki na 2 porcje spaghetti ;)

  • 200g makaronu spaghetti
  • 200-250g mielonego mięsa
  • mały przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
  • 1 cebulka, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego na drobno
  • 2 łyżeczki suszonych ziół: oregano + bazylia
  • przyprawy:sól,świeżo mielony pieprz, papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody
  • sos:szklanka wody+przecier pomidorowy+łyżka skrobi kukurydzianej+ odrobina śmietany

  • dodatkowo:starty ser żółty parmezan do posypania gotowego dania+groszek zielony z puszki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zwykle nieco krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu,odcedzamy z wody.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek.  Zwiększamy ogień i wrzucamy na patelnię mielone mięso. Smażymy do uzyskania rumianego koloru,podlewamy wodą i dusimy jeszcze ok.kwadransa. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos z przyprawami i ziołami,zagotowujemy.

Ugotowany makaron układamy na talerzu,polewamy sosem,dodatkowo dodajemy groszek+posypujemy żółtym serem (jak lubimy).


2 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).