Moje spaghetti w wersji błyskawicznej,z sosem wg własnej koncepcji (raczej dalekiej od kuchni włoskiej),z dodatkiem groszku .Użyłam mięsa wieprzowego mielonego,ale lubię to danie także z mięsem drobiowym jak i wołowym.Dzisiaj z makaronem szpinakowym ,czyli zieloną wiosną na talerzu.Obiad w pół godzinki,by móc spokojnie korzystać z wolnej niedzieli,i spaceru,chociaż dzisiaj trudno wbić się by zdążyć w przerwie między jednym,a drugim deszczem.Kilka ujęć zieleni majowej i powrót w smugach deszczu....cóż deszczówka dobra na włosy ;).
Składniki na 2 porcje spaghetti ;)
- 200g makaronu spaghetti
- 200-250g mielonego mięsa
- mały przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
- 1 cebulka, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekanego na drobno
- 2 łyżeczki suszonych ziół: oregano + bazylia
- przyprawy:sól,świeżo mielony pieprz, papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki wody
- sos:szklanka wody+przecier pomidorowy+łyżka skrobi kukurydzianej+ odrobina śmietany
- dodatkowo:starty ser żółty parmezan do posypania gotowego dania+groszek zielony z puszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zwykle nieco krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu,odcedzamy z wody.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek. Zwiększamy ogień i wrzucamy na patelnię mielone mięso. Smażymy do uzyskania rumianego koloru,podlewamy wodą i dusimy jeszcze ok.kwadransa. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos z przyprawami i ziołami,zagotowujemy.
Ugotowany makaron układamy na talerzu,polewamy sosem,dodatkowo dodajemy groszek+posypujemy żółtym serem (jak lubimy).
Bardzo ciekawie to zosatło opisane.
OdpowiedzUsuńŁadnie to wygląda.
OdpowiedzUsuń