wtorek, 4 czerwca 2013

pasta szpinakowo- jajeczna....

 
 Walorem szpinaku jest jego dostępność niemalże przez cały rok. Cieszy się dużym powodzeniem w świeżej postaci, jak i zamrożony, zachowując ładny kolor . Istotnym akcentem mdłego szpinaku, jest jego dobre doprawienie. Podstawowym składnikiem (dobrego smaku...jak już wielokrotnie wspominałam )...jest czosnek i sól. Dzisiejszą pastę doprawiłam dodatkowo jeszcze szczyptą pieprzu i imbiru. Największym powodzeniem, na moim blogu cieszy się tarta ze szpinakiem, do której wykorzystałam podobny farsz. Ale do szpinaku  możemy wykorzystać przeróżne gatunki serów :pleśniowe, żółte, topione, homogenizowane.....zatem każdy , no pod warunkiem, że lubimy "zielsko" oczywiście, może wykorzystać pomysł spożytkowania tej pasty-farszu, w daniu ulubionym przez siebie....zapraszam i polecam :).
pasta szpinakowo- jajeczna
Składniki:
  • pół opakowania szpinaku mrożonego lub świeży (200-250 g)
  • 1 opakowanie sera lazur (100 g)
  • 1 opakowanie serka topionego z pieczarkami (100 g) lub wg upodobania
  • 2-3 jajka surowe
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • pół małego pora lub cebuli
  • przyprawy:sól,pieprz,imbir
  • łyżka-dwie tłuszczu :masło lub delikatny olej
  • opcjonalnie : łyżka majonezu 
Wykonanie:

Szpinak umyć, odsączyć i posiekać na drobno.Mrożony wyciągnąć na trochę,przed smażeniem ,z zamrażalnika.

Na patelni rozgrzać tłuszcz,podsmażyć pora, posiekanego na drobno,wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobniutko posiekany .Smażymy,mieszając,w przypadku mrożonego- aż do całkowitego odparowania wody. 

Pod koniec smażenia dodajemy ser lazur i topiony,doprawiamy do smaku przyprawami.Na koniec dodajemy roztrzepane jajka.

Majonez dodaję do pasty,którą wykorzystuję do kanapek lub faszerowania jajek.

Farsz-pasta szpinakowa idealnie nadaje się do :

faszerowania jajek, kanapek-zapiekanek, naleśników, sałatek,dań z makaronem,filetów rybnych w panierce,tart,pizzy.....itd.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).