wtorek, 13 sierpnia 2013

filety drobiowe w musztardzie


Soczyste fileciki drobiowe, które są idealnym dodatkiem do dań głównych-obiadowych z ziemniakami ,ryżem, kaszami,ale też fajnie się komponują  jako przystawki ,z surówkami jedynie.Na ciepłe dni,smakują także po przestudzeniu.Wersję musztardowych filecików,przejęłam od moich sióstr,które poleciły mi je do spróbowania.

Składniki :na filety drobiowe
  • duża pierś drobiowa -dwie
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do mięs/do kurczaka
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki musztardy wedle upodobania
  • oliwa wedle upodobania (2-3 łyżki)+do smażenia
  • opcjonalnie-odrobina ulubionych ziół
Wykonanie:


Piersi pociąć na małe filety,osuszyć z wody,natrzeć oliwą z przyprawami i musztardą, odstawić do lodówki .
Zrobić ciasto naleśnikowe wg własnego pomysłu,lub przepisu poniżej.
Schłodzone filety, włożyć do woreczka i rozbić cienko tłuczkiem.
Masę naleśnikową przelać do głębokiego talerza,maczać w niej filety,smażyć na rozgrzanej patelni,  z tłuszczem  na minimalnym ogniu.

Składniki: na ciasto naleśnikowe 
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody 
  •  3 jajka surowe kurze
  • ok.220 g mąki
  • szczypta soli (1/4 łyżeczki)
  • szczypta cukru

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:

Naleśniki możemy przygotować na dwa sposoby:
 
Z użyciem miksera - wszystkie składniki mieszamy w misce, i dokładnie miksujemy na  gładkie ciasto,o konsystencji gęstej śmietany.


Z użyciem trzepaczki - do miski przesiewamy mąkę,w osobnym naczyniu :wbijamy jajka,dodajemy sól i cukier,mleko+wodę,wszystko dokładnie mieszamy,stopniowo łączymy z przesianą mąką,wyrabiamy ciasto przy pomocy trzepaczki.
Ciasto naleśnikowe odstawiamy ,w temperaturze pokojowej, na około pół godzinki.

Dobrze jak w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza , wtedy ciasto będzie bardziej puszyste,zaleca się w tym celu też dodanie wody gazowanej do przygotowania ciasta.



2 komentarze:

  1. Zapisuję się do obserwatorek, bo i ja czasem coś gotuję i wtedy przydały by się jakieś przepisy-inspiracje ;-). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam z przyjemnością,bo odwiedzanie Twojego bloga ,to z kolei podróż w ciche zakątki świata....błoga,beztroska przygoda dla spokoju duszy ;)

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).