Soczyste fileciki drobiowe, które są idealnym dodatkiem do dań głównych-obiadowych z ziemniakami ,ryżem, kaszami,ale też fajnie się komponują jako przystawki ,z surówkami jedynie.Na ciepłe dni,smakują także po przestudzeniu.Wersję musztardowych filecików,przejęłam od moich sióstr,które poleciły mi je do spróbowania.
Składniki :na filety drobiowe
- duża pierś drobiowa -dwie
- 2-3 łyżeczki przyprawy do mięs/do kurczaka
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2-3 łyżki musztardy wedle upodobania
- oliwa wedle upodobania (2-3 łyżki)+do smażenia
- opcjonalnie-odrobina ulubionych ziół
Wykonanie:
Piersi pociąć na małe filety,osuszyć z wody,natrzeć oliwą z przyprawami i musztardą, odstawić do lodówki .
Zrobić ciasto naleśnikowe wg własnego pomysłu,lub przepisu poniżej.
Schłodzone filety, włożyć do woreczka i rozbić cienko tłuczkiem.
Masę naleśnikową przelać do głębokiego talerza,maczać w niej filety,smażyć na rozgrzanej patelni, z tłuszczem na minimalnym ogniu.
Składniki: na ciasto naleśnikowe
Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Naleśniki możemy przygotować na dwa sposoby:
Z użyciem miksera - wszystkie składniki mieszamy w misce, i dokładnie miksujemy na gładkie ciasto,o konsystencji gęstej śmietany.
Z użyciem trzepaczki - do miski przesiewamy mąkę,w osobnym naczyniu :wbijamy jajka,dodajemy sól i cukier,mleko+wodę,wszystko dokładnie mieszamy,stopniowo łączymy z przesianą mąką,wyrabiamy ciasto przy pomocy trzepaczki.
Ciasto naleśnikowe odstawiamy ,w temperaturze pokojowej, na około pół godzinki.
Dobrze jak w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza , wtedy ciasto będzie bardziej puszyste,zaleca się w tym celu też dodanie wody gazowanej do przygotowania ciasta.
Składniki: na ciasto naleśnikowe
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka surowe kurze
- ok.220 g mąki
- szczypta soli (1/4 łyżeczki)
- szczypta cukru
Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Naleśniki możemy przygotować na dwa sposoby:
Z użyciem miksera - wszystkie składniki mieszamy w misce, i dokładnie miksujemy na gładkie ciasto,o konsystencji gęstej śmietany.
Z użyciem trzepaczki - do miski przesiewamy mąkę,w osobnym naczyniu :wbijamy jajka,dodajemy sól i cukier,mleko+wodę,wszystko dokładnie mieszamy,stopniowo łączymy z przesianą mąką,wyrabiamy ciasto przy pomocy trzepaczki.
Ciasto naleśnikowe odstawiamy ,w temperaturze pokojowej, na około pół godzinki.
Dobrze jak w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza , wtedy ciasto będzie bardziej puszyste,zaleca się w tym celu też dodanie wody gazowanej do przygotowania ciasta.
Zapisuję się do obserwatorek, bo i ja czasem coś gotuję i wtedy przydały by się jakieś przepisy-inspiracje ;-). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam z przyjemnością,bo odwiedzanie Twojego bloga ,to z kolei podróż w ciche zakątki świata....błoga,beztroska przygoda dla spokoju duszy ;)
Usuń