czwartek, 15 sierpnia 2013

napój miętowo-cytrynowo-imbirowy


Ostatnio na zakupach,rzuciły mi się w oczy,wody o smaku miętowo-cytrynowym.
Pomyślałam,że warto by spróbować,a czemu by zatem nie zrobić ich samemu,skoro sezon na świeżą miętę właśnie trwa....Wyszukiwarka wybrała losowo przepis,który postanowiłam wykorzystać,przy okazji posiadania korzenia imbiru,w kuchni jeszcze....
Domowy napój z miętą,cytryną,imbirem

czas przygotowania: koło kwadransa (źródło-zobacz tu )

Proporcje na mniej więcej 1 -1,5 litra napoju, można je dowolnie zmieniać, regulując smak, słodkość, kwaskowatość itp. wg własnych upodobań –w poniższym przepisie proporcje na złamany cukrem , a jednak niezbyt słodki, domowy  napój o zapachu świeżego lata ;).

Moje składniki...z małą modyfikacją źródłowego przepisu:
  •  1 litr wody -mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej, gazowanej lub niegazowanej, tak naprawdę bez znaczenia....jaką lubimy
  • szklanka ciepłej wody (do rozpuszczenia cukru i imbiru w kawałkach)
  • 1-2 łyżki cukru (waniliowego)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
  • sok z jednej cytryny (może być też limonka)
  • kilka gałązek świeżej mięty w listkach (nie żałowałam ;),bo u mnie w smaku jej przewaga
Wykonanie:

    Do dzbanka wsypujemy cukier i imbir,obrany ze skóry,pokrojony na drobne kawałeczki,lub starty na tarce o grubych oczkach,zalewamy ciepłą wodą.

    Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z  cytryny i całość mieszamy, by cukier się rozpuścił. 

    Odstawiamy  na chwilę,imbir w tym czasie uwolni aromat .
    Miętę myjemy, i delikatnie osuszamy, by nie uszkodzić gałązek. Te gałązki wkładamy do dzbanka i zalewamy przygotowanym przed chwilą, jeszcze ciepłym naparem imbirowym. 
    Następnie ,odcedzamy przez sito składniki "odpadowe", uzupełniamy litrem wody i wstawiamy do lodówki, by napój się porządnie schłodził.

    Podajemy prosto z lodówki lub z kostkami lodu.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).