czwartek, 22 sierpnia 2013

pomidory w zalewie





Najbardziej lubię pomidory w sezonie lata,te prosto z krzaków w ogródku,ale wiadomo ich sezon nie trwa zbyt długo.Zatem zachęcona przepisami na ich zaprawianie ,szukając inspiracji w" internetowej spiżarni"np.tutaj ,postanowiłam skorzystać,modyfikując przepis wg własnych upodobań i tym sposobem powstała moja własna pomidorowa spiżarenka ,z pomidorów podarowanych od cioci....
Poszukując przepisów na zalewę pomidorową spotkałam się z komentarzem,który bardzo mnie rozbawił ......."właśnie zrobiłam te pomidorki, a po 2 tygodniach wybuchły mi w piwnicy, nie polecam !!! "...no oczywiście za owe zdarzenie należy obwinić blogerkę , która ośmieliła się publicznie opublikować przepis....no ludzie może nieco pokory,względem własnych praktyk kulinarnych... ;)



składniki:

na pomidory w zalewie ziołowej....łagodny smak

  • ok.2 kg pomidorów 
  • 1,5 litra wody
  • duży ząbek czosnku 
  • pieprz czarny w ziarnach (ok.20 sztuk)
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka suszonego oregano/ bazylii
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki płaskie soli
wykonanie: 

Pomidory (wybieramy te lekko twardawe,nie popękane) ,lekko sparzyć wrzącą wodą, następnie polać zimną ,gdy obieramy ze skórki. 
Można też zaprawić je w skórce, po dokładnym umyciu,ja wybrałam drugą opcję.

Wodę zagotowujemy z: liśćmi laurowymi, cukrem, solą i pieprzem oraz ziołami,dodajemy pokrojony na drobno czosnek.

Ciepłą zalewą zalać  wyparzone słoiki z pomidorami, szczelnie zamknąć i pasteryzować na mokro 10 minut (na minimalnym grzaniu),na sucho-koło 20 minut (w temp.ok.100 stopni).




7 komentarzy:

  1. Zapraszam z tym wspaniałym przepisem do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo....mam nadzieję,że słoiczki z pomidorkami nie wybuchną wkrótce ,a zadowolą niejedno podniebienie ;)

      Usuń
  2. co oznacza pasteryzowanie na mokro a na sucho ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy podlinkować słowo "pasteryzacja"i tam jest dokładnie opisana pastareyzacja na sucho i mokro.... a najkrócej ujmując :na mokro przez gotowanie słoików w gorącej wodzie w garnku na kuchni,a na sucho przez wstawienie słoików do rozgrzanego piekarnika.

      Usuń
  3. A czy można pokroić te pomidory w plastry albo ćwiartki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spotykam na blogach przepisy na tzw.krajankę z pomidorów,ale osobiście wolę zaprawiać całe pomidorki,zdecydowanie lepiej prezentują się w formie przystawki,ale to sprawa gustu oczywiście ;).

      Usuń
  4. Thanks very nice blog!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).