Najbardziej lubię pomidory w sezonie lata,te prosto z krzaków w ogródku,ale wiadomo ich sezon nie trwa zbyt długo.Zatem zachęcona przepisami na ich zaprawianie ,szukając inspiracji w" internetowej spiżarni"np.tutaj ,postanowiłam skorzystać,modyfikując przepis wg własnych upodobań i tym sposobem powstała moja własna pomidorowa spiżarenka ,z pomidorów podarowanych od cioci....
Poszukując przepisów na zalewę pomidorową spotkałam się z komentarzem,który bardzo mnie rozbawił ......."właśnie zrobiłam te pomidorki, a po 2 tygodniach wybuchły mi w piwnicy, nie polecam !!! "...no oczywiście za owe zdarzenie należy obwinić blogerkę , która ośmieliła się publicznie opublikować przepis....no ludzie może nieco pokory,względem własnych praktyk kulinarnych... ;)
składniki:
na pomidory w zalewie ziołowej....łagodny smak
- ok.2 kg pomidorów
- 1,5 litra wody
- duży ząbek czosnku
- pieprz czarny w ziarnach (ok.20 sztuk)
- 2 liście laurowe
- łyżeczka suszonego oregano/ bazylii
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki płaskie soli
Pomidory (wybieramy te lekko twardawe,nie popękane) ,lekko sparzyć wrzącą wodą, następnie polać zimną ,gdy obieramy ze skórki.
Można też zaprawić je w skórce, po dokładnym umyciu,ja wybrałam drugą opcję.
Wodę zagotowujemy z: liśćmi laurowymi, cukrem, solą i pieprzem oraz ziołami,dodajemy pokrojony na drobno czosnek.
Ciepłą zalewą zalać wyparzone słoiki z pomidorami, szczelnie zamknąć i pasteryzować na mokro 10 minut (na minimalnym grzaniu),na sucho-koło 20 minut (w temp.ok.100 stopni).
Zapraszam z tym wspaniałym przepisem do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo....mam nadzieję,że słoiczki z pomidorkami nie wybuchną wkrótce ,a zadowolą niejedno podniebienie ;)
Usuńco oznacza pasteryzowanie na mokro a na sucho ?
OdpowiedzUsuńWystarczy podlinkować słowo "pasteryzacja"i tam jest dokładnie opisana pastareyzacja na sucho i mokro.... a najkrócej ujmując :na mokro przez gotowanie słoików w gorącej wodzie w garnku na kuchni,a na sucho przez wstawienie słoików do rozgrzanego piekarnika.
UsuńA czy można pokroić te pomidory w plastry albo ćwiartki?
OdpowiedzUsuńSpotykam na blogach przepisy na tzw.krajankę z pomidorów,ale osobiście wolę zaprawiać całe pomidorki,zdecydowanie lepiej prezentują się w formie przystawki,ale to sprawa gustu oczywiście ;).
UsuńThanks very nice blog!
OdpowiedzUsuń