Pyszne chrupaki ,jako mała przekąska dla miłośników słodyczowych. Możemy ich słodkość dostosować do naszych upodobań,a zamiast miodu użyć innego płynnego słodzika np.syropu z agawy lub klonowego.Skorzystałam tym razem z pomysłu,który losowo wyszukała przeglądarka internetowa....
Składniki: przepis zobacz tutaj
- 160 g masła orzechowego
- 160 g miodu (ew. mniej)...ja dałam połowę
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 100g płatków kukurydzianych
- 80g wiórków kokosowych
- 60 g ciemnej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju (dałam masło,trochę więcej)
W małym rondelku topimy masło orzechowe i miód, stale mieszając lub w kąpieli wodnej .
Rozpuszczone składniki zdejmujemy z ognia i dodajemy aromaty.
W dużej misce łączymy płatki kukurydziane,i zmiksowane w blenderze lub zmielone wiórki kokosowe.
Łączymy suche składniki z mokrymi,przekładamy do formy lub płaskiego pojemnika,wyłożonego papierem do pieczenia.
Dokładnie wyrównujemy, mocno przyciskając masę,można ja dodatkowo obciążyć.
Przełożyć do lodówki do wystudzenia i stwardnienia.
Roztopić czekoladę razem z olejem i posmarować nią batoniki(ja dodałam je też do masy),w związku z tym,że dałam mniej miodu płynnego i masa była trochę gęstawa.
Włożyć ponownie do lodówki, a przed podaniem pokroić na dowolne kształty,przechowywać w lodówce.
Oryginalne źródło- stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 275 kcal
Inne propozycje z płatkami kukurydzianymi...na słodko
Pycha, zamiast kupnych słodyczy dla takich łasuchów, jak ja :-)
OdpowiedzUsuńGdyby kupne batoniki miały mniej cukru,czasem bym je kupowała....a tak to wolę swoje ;)
Usuń