czwartek, 28 listopada 2013

jabłecznik "błyskawica"...bezglutenowy




Pomysł z bloga Smakołyki alergika,zrobiłam jednak wersję bezglutenową,no i od siebie dodałam łyżkę Baileysa. A czemu nazwany błyskawicą....bo wstałam ok. 11-ej,a na przyjście Moni (w południe) gotowy ,i jak ładnie wyrósł na odrobinie proszku do pieczenia jedynie.Młoda nawet nie pomyśli,że cioteczka tak długo sobie leżakowała....he,he.Kocham szybkie przepisy,bo dzień taki długi potem, i można odpocząć sobie przyjemnie z ciastem w łapce,przy kawusi.Kto chętny...?

Propozycja Patyski-zobacz tutaj






jabłecznik "błyskawica"

składniki:

  • szklanka mąki (u mnie migdały mielone pół szklanki+pół szklanki mąki gryczanej)
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
  • łyżka oleju
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • buteleczka soku jabłkowego (dla dzieci)...i nie tylko ;)

  • 3 jabłka (u mnie renety 2 sztuki)
  • łyżka cukru i łyżeczka cynamonu do jabłek (u mnie też łyżka)

  • u mnie dodatkowo:
  • odrobina cukru pudru
  • łyżka likieru Baileys
wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt małe kawałki (w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 2-3 części) i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. 

Składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę, dodając tyle soku, by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. 

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (lub formy z powłoką nieprzywierającą), i posypać jabłkami. 

Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 35 minut (mój jabłecznik potrzebował więcej czasu na pieczenie-ok.50 minut).Oprószyłam go też po upieczeniu i schłodzeniu ,odrobiną cukru pudru .

Uwaga!
Mój jabłecznik w wersji bezglutenowej,wyszedł bardziej "zbity",dlatego kawałki proponuję konsumować raczej w całości,a nie wg propozycji Patyski,ale o tym niech każdy zadecyduje sam.....najlepszy tego samego dnia po upieczeniu,smacznego ;).
Tu więcej o mąkach,których użyłam (źródło).
Mąka gryczana
Ma charakterystyczny, intensywny smak, znany wszystkim amatorom gryki. Jest bogata w żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Dodana do wypieków nadaje im przyjemną, ciemną barwę. Używana jest jako dodatek do chleba, wypieków oraz do wyrobu makaronów i naleśników.
Mąka migdałowa
Ma słodki, migdałowy smak. Doskonałe źródło potasu, magnezu, cynku, witaminy E oraz wit. z grupy B. Wykorzystywana podobnie jak mąka z orzecha włoskiego: do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka.


5 komentarzy:

  1. O kurcze, ale maks jabłecznik! Może mój był inspiracją, ale kudy mojemu do Twego! Idę go pokazać na fejsie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem zaskoczona,że na moim miksie mącznym tak fajnie wyrósł,tylko musiałam go dłużej w piecu trzymać,nie wiem czy więcej soku dałam i ciasto było luźniejsze,czy to zasługa mąki gryczanej,która sama w sobie jest chyba cięższa od pszennej.Tak czy siak opłaciło się czekać ;).

      Usuń
    2. Z tą reklamą to bez przesady,bo jak ludziskom nie wyjdzie,to mnie tu zlinczują przed świętami jeszcze.... ;)

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).