Propozycja Patyski-zobacz tutaj
jabłecznik "błyskawica"
składniki:
- szklanka mąki (u mnie migdały mielone pół szklanki+pół szklanki mąki gryczanej)
- 1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
- łyżka oleju
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- buteleczka soku jabłkowego (dla dzieci)...i nie tylko ;)
- 3 jabłka (u mnie renety 2 sztuki)
- łyżka cukru i łyżeczka cynamonu do jabłek (u mnie też łyżka)
- u mnie dodatkowo:
- odrobina cukru pudru
- łyżka likieru Baileys
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt małe kawałki (w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 2-3 części) i wymieszać z cukrem oraz cynamonem.
Składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę, dodając tyle soku, by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (lub formy z powłoką nieprzywierającą), i posypać jabłkami.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 35 minut (mój jabłecznik potrzebował więcej czasu na pieczenie-ok.50 minut).Oprószyłam go też po upieczeniu i schłodzeniu ,odrobiną cukru pudru .
Uwaga!
Mój jabłecznik w wersji bezglutenowej,wyszedł bardziej "zbity",dlatego kawałki proponuję konsumować raczej w całości,a nie wg propozycji Patyski,ale o tym niech każdy zadecyduje sam.....najlepszy tego samego dnia po upieczeniu,smacznego ;).
Mąka gryczana
Ma charakterystyczny, intensywny smak, znany wszystkim amatorom gryki. Jest bogata w żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Dodana do wypieków nadaje im przyjemną, ciemną barwę. Używana jest jako dodatek do chleba, wypieków oraz do wyrobu makaronów i naleśników.Mąka migdałowa
Ma słodki, migdałowy smak. Doskonałe źródło potasu, magnezu, cynku, witaminy E oraz wit. z grupy B. Wykorzystywana podobnie jak mąka z orzecha włoskiego: do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka.
Ma charakterystyczny, intensywny smak, znany wszystkim amatorom gryki. Jest bogata w żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Dodana do wypieków nadaje im przyjemną, ciemną barwę. Używana jest jako dodatek do chleba, wypieków oraz do wyrobu makaronów i naleśników.Mąka migdałowa
Ma słodki, migdałowy smak. Doskonałe źródło potasu, magnezu, cynku, witaminy E oraz wit. z grupy B. Wykorzystywana podobnie jak mąka z orzecha włoskiego: do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńO kurcze, ale maks jabłecznik! Może mój był inspiracją, ale kudy mojemu do Twego! Idę go pokazać na fejsie :)
OdpowiedzUsuńSama jestem zaskoczona,że na moim miksie mącznym tak fajnie wyrósł,tylko musiałam go dłużej w piecu trzymać,nie wiem czy więcej soku dałam i ciasto było luźniejsze,czy to zasługa mąki gryczanej,która sama w sobie jest chyba cięższa od pszennej.Tak czy siak opłaciło się czekać ;).
UsuńZ tą reklamą to bez przesady,bo jak ludziskom nie wyjdzie,to mnie tu zlinczują przed świętami jeszcze.... ;)
Usuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń