Miałam inne plany na spędzenie dnia,ale czasem po nocnym dyżurowaniu,sen wygrywa z moimi postanowieniami i wtedy, też i w kuchni muszą zaistnieć ekspresowe rozwiązania.A na dzisiaj właściwie nic nie planowałam...kiedy zaglądnęłam do lodówki ,na pierwszym planie ujrzałam słoik buraków i salami,a w koszyku kurczący się już melon.Z ciekawości zajrzałam do "wujka google"..... i znalazłam fajne inspiracje na pizzę z pieczonymi burakami np.Tu.
A melon w" internetowej przepisowni" ,królował w towarzystwie sałatek i przystawek głównie....pomyślałam :"a może,by połączyć te dwa składniki ze sobą?"...no i tak powstała moja niekonwencjonalna pizza.Kto lubi buraki myślę,że nie będzie rozczarowany .Zapewne podpieczone krążki buraka ciekawiej by się prezentowały wizualnie i smakowo,ale ja miałam już przetworzone buraki,z dodatkiem chrzanu,no to takie wykorzystałam. Moncia była tak zaintrygowana nowymi smakami pizzy,że w ostatniej chwili udało mi się ją powstrzymać,by przed pokrojeniem zrobić kilka ujęć.Swoją drogą,fajnie czasem poeksperymentować we własnej kuchni,i zaskoczyć "nowościami " domowników,nawet jak do końca nie wiedzą co jedzą .. ;).
pizza razowa z salami,burakami....i melonem
składniki na ciasto:
- 300 g mieszanej mąki pszennej (u mnie typ 550 i 2000 po połowie)
- opakowanie drożdży instant (7 g)
- ok.200 ml wody ciepłej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
nadzienie do pizzy:
- salami w plasterkach (kilka plastrów dużych lub małe talarki ok.15)
- plaster melona żółtego
- kilka łyżek buraków z chrzanem (mogą też być podpieczone w krążkach)
- plaster żółtego sera(ok.100 g
- oregano suszone (garść)
- 2 duże ząbki czosnku
- przyprawy:chili z młynka (mieszanka przypraw)
- 3 plastry suszonych pomidorów (u mnie w oliwie)
- kawałeczek sera lazurowego (ok.50 )
- sosy :czosnkowy lub keczup
- forma -u mnie duża tortownica natłuszczona oliwą z oliwek
Do dużej miski wsypać mąki przesiane przez sito i drożdże instant, cukier,sól.Wszystko dokładnie wymieszać.Następnie stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy rękami ciasto,pod koniec dodajemy oliwę.
Wyrobione w misce ciasto ( pod przykryciem np.ręcznikiem kuchennym),pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na niecałą godzinę.
Gotowe ciasto odgazowujemy,następnie formujemy w tortownicy,wypełniamy nadzieniem, do pieczenia pozostawiamy na samym spodzie.
Nadzienie do pizzy : spód posypałam przyprawą chili z młynka-mieszanka przypraw, układamy salami pokrojone na ćwiartki,mogą też być gotowe małe krążki salami, plastry cienkie melona,buraki,plasterki suszonych pomidorów,posypujemy wszystko utartymi wiórkami żółtego sera +kruszymy ser pleśniowy.Wierzch pizzy posypujemy suszonym oregano i utartym czosnkiem.
(p.s.Użyłam buraków przetworzonych ,pasteryzowanych w słoikach z chrzanem,bo takie akurat miałam,ale podoba mi się też pomysł zapiekanych buraków z piekarnika.
Uwaga!Buraki z piekarnika:umyć, skropić oliwą i podpiec w 180 stopniach koło 2 kwadranse.Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić na plasterki.)
Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku ,w temp.200 stopni,pół godziny,grzałka góra-dół.
Gotową podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem i lampką wina.Smakuje na ciepło,jak i przestudzona.
Bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńNo ;)...mdłe smaki: buraka i melona ,w połączeniu z czosnkiem i chrzanem nadają tej pizzy całkiem fajnego smaku.Nam smakowała ....
Usuńciekawe składniki na pizzy:)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń