Czas adwentowy to u mnie zapach ciastek ,oczywiście piernikowych przede wszystkim,a dzisiaj w ramach przymiarki do p/świątecznego "ciastkowania" wersja bezglutenowych kokosanek,które zaistniały w ramach akcji=>Bezglutenowe wypieki.Ta wersja pasuje na każde święta i nie tylko,zatem kto chętny?....do spróbowania,a może propozycja podarunku świątecznego,wystarczy zapakować je w puszki /torebki z motywem świątecznym....i gotowe. A ich wykonanie zajmie dwa kwadranse jedynie ;).
kokosanki bezglutenowe ...z czekoladą deserową
składniki (na 2 blachy kokosanek-ok.20 sztuk)
źródło-klik u mnie z małą modyfikacją ;)
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 200 g wiórek kokosowych
- wiórki gorzkiej czekolady bezglutenowej np.Goplany(ok.40 g)
- mielone migdały ok.40 g
Białka ubijamy na sztywno (można z odrobiną soli).
Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder,miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy wiórki kokosowe,czekoladowe i mielone migdały, mieszamy wszystkie składniki,aby dobrze się połączyły.
Przy pomocy łyżki, układamy ciasteczka na blachę ,wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku,grzałka "góra-dół" około kwadransa,w temp 170 stopni do zarumienienia.
„Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach
od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część
swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”.
muszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuń