wtorek, 26 listopada 2013

kokosanki bezglutenowe...z czekoladą i migdałami



































Czas adwentowy to u mnie zapach ciastek ,oczywiście piernikowych przede wszystkim,a dzisiaj w ramach przymiarki do p/świątecznego "ciastkowania" wersja bezglutenowych kokosanek,które zaistniały w ramach akcji=>Bezglutenowe wypieki.Ta wersja pasuje na każde święta i nie tylko,zatem kto chętny?....do spróbowania,a może propozycja podarunku świątecznego,wystarczy zapakować je w puszki /torebki z motywem świątecznym....i gotowe. A ich  wykonanie zajmie dwa kwadranse jedynie ;).


kokosanki bezglutenowe ...z czekoladą deserową

składniki (na 2 blachy kokosanek-ok.20 sztuk)

źródło-klik u mnie z małą modyfikacją ;)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych
dodatkowo u mnie:
  • wiórki gorzkiej czekolady bezglutenowej np.Goplany(ok.40 g)
  • mielone migdały ok.40 g
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno (można z odrobiną soli).
Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder,miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy wiórki kokosowe,czekoladowe i mielone migdały, mieszamy wszystkie składniki,aby dobrze się połączyły.
Przy pomocy łyżki, układamy ciasteczka na blachę ,wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku,grzałka "góra-dół" około kwadransa,w temp 170 stopni do zarumienienia.














 „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach
 od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część 
swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”.

1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).