czwartek, 12 grudnia 2013

pierniki drożdżowe...błyskawiczne


Dzisiaj propozycja pierników na drożdżach,mi wyszła wersja z tych "twardawych",zatem część poszła na sznureczki i będą ozdabiały choinki.....kilka wylądowało w słoiku z jabłkiem ,dla nabrania kruchości,ale długo tam nie poleżakowały.....twarde też skusiły smakoszy ;).


pierniki drożdżowe...błyskawiczne


Składniki:
(na około 20 dużych pierników):
źródło-zobacz tutaj
  • 2 szklanki mąki (plus do podsypywania i redukcji konsystencji ciasta)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (dałam pół szklanki)
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)-użyłam drożdży instant
  • 1 łyżka kakao (pominęłam)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta mielonych goździków (pominęłam)
wykonanie:

Wszystkie składniki wyrobić.Ciasto ma mieć konsystencję plasteliny (dość miękkie, lekko lepkie, ale zwarte i dające się wałkować). W razie potrzeby dosypać mąkę,gdy zbyt lepkie, lub dodać łyżkę miodu ,gdyby ciasto wyszło za twarde.

Gotowe ciasto odłożyć,pod przykryciem,na godzinę lub dłużej.

Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać pierniki o dowolnych kształtach.

Pierniczki układać w odstępach, żeby podczas pieczenia się nie sklejały,na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie: w temp.180-190 stopni, około 7-10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika na chwilę pozostawić na blaszce do ostygnięcia.
Przechowywać w puszce lub słoju,można dowolnie udekorować.







1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).