i cukru trzcinowego, da się wyczuć lekki posmak karmelu. Cóż powiedzieć, smakoszy słodkich smaków (po sięgnięcie kawałeczka krajanki), zbyt długo namawiać raczej nie potrzeba. Zresztą wypróbujcie sami, bo przepis wyjątkowo prosty do zrobienia. I jak sugeruje Dorota, decyzja z krojeniem po upieczeniu zależy od tego na co bardziej stawiamy,bo jak poczekamy do całkowitego wystygnięcia krajanki, ładniejsze kawałki wizualnie ukroimy, ciepła jest nieco krucha, jednak smakowo dobra jest zarówno na ciepło jak i schłodzona. Proponuję też oprócz natłuszczenia blachy porządnie posypać ją otrębami, bo krajanka łatwo się przykleja do dna.
krajanka owsiano-kokosowa
Składniki: (źródło-klik)
- 200 g masła
- 160 g cukru trzcinowego Demerara ( dałam około 100 g)
- 2 łyżki stołowe płynnego miodu
- 270 g płatków owsianych (czasem używam też grubych otrębów owsianych)
- 100 g wiórków kokosowych
- 75 g posiekanych kandyzowanych wiśni (dałam kandyzowane pomarańcze+ łyżka syropu pomarańczowego i garść orzeszków w karmelu
Posmarować cienko masłem formę do pieczenia (użyłam najmniejszej tortownicy),posypałam dodatkowo otrębami. W dużym rondlu roztopić na małym ogniu masło, cukier i miód. Dorzucić płatki owsiane/grube otręby owsiane, wiórki kokosowe i kandyzowane owoce z orzechami. Starannie wymieszać. Przelać (raczej przesypać) masę do przygotowanej formy, rozprowadzić, dociskając szpatułką. Masa musi być ściśle dociśnięta do blaszki, nie może być "sypka".
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Pokroić na dowolne kształty.
Uwaga:
Bardzo ciekawe ciasto, a że zawiera płatki owsiane i miód, już jestem zainteresowana przepisem :)
OdpowiedzUsuńRobi się tak błyskawicznie,że nie ma na co czekać...no chyba,że chwilowo produktów brak?.
UsuńA jest o tyle fajne,że możemy dodawać ulubione owoce kandyzowane wg siebie,jak i cukry/syropy do słodzenia.Jak dla mnie i tak dosyć słodka,pomimo,ze dałam mniej cukru.