czwartek, 2 stycznia 2014

śledzie w oleju z cebulą,w zalewie octowo-cytrynowej



Czasem nie jadam ich tygodniami,ale kiedy sobie o nich przypomnę,to goszczą seryjnie.
W tej wersji przygotowuje je głównie u nas mama,potem pakuje na odchodne...
Ja najczęściej robię śledzie pod pierzynką,a tego roku zrobiłam też wersję śledzi wigilijną.

śledzie w oleju ...z cebulą


składniki:
  • filety śledziowe (kilka sztuk)
  • duża cebula biała

  • olej (tyle by zamoczyć śledzie w całości)
  • mleko do moczenia śledzi
  • łyżka soku z cytryny
zalewa octowa:
  • litr wody
  • pół szklanki octu 
  • łyżka-dwie cukru kryształu białego
  • płaska łyżka soli
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe

przygotowanie:


Śledzie wymoczyć  w mleku przez około 2-3 godziny. 
Zagotować składniki  na zalewę i do gorącej zalewy, wrzucić pokrojoną w plastry cebulę ,chwilę pozostawić jeszcze na ogniu.Następnie odstawić do ostygnięcia.
Śledzie wymoczone w mleku osuszyć,skropić sokiem z cytryny, pokroić w kawałki, układać w słoju naprzemiennie z cebulą z zalewy ,zalać zimną zalewą octową. 
Przed podaniem, śledzie z cebulą odcedzić z zalewy octowej, i połączyć z oliwą lub marynować w gotowej zalewie z oliwą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).