Czasem nie jadam ich tygodniami,ale kiedy sobie o nich przypomnę,to goszczą seryjnie.
W tej wersji przygotowuje je głównie u nas mama,potem pakuje na odchodne...
Ja najczęściej robię śledzie pod pierzynką,a tego roku zrobiłam też wersję śledzi wigilijną.
śledzie w oleju ...z cebulą
składniki:
- filety śledziowe (kilka sztuk)
- duża cebula biała
- olej (tyle by zamoczyć śledzie w całości)
- mleko do moczenia śledzi
- łyżka soku z cytryny
- litr wody
- pół szklanki octu
- łyżka-dwie cukru kryształu białego
- płaska łyżka soli
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
Śledzie wymoczyć w mleku przez około 2-3 godziny.
Zagotować składniki na zalewę i do gorącej zalewy, wrzucić pokrojoną w plastry cebulę ,chwilę pozostawić jeszcze na ogniu.Następnie odstawić do ostygnięcia.
Śledzie wymoczone w mleku osuszyć,skropić sokiem z cytryny, pokroić w kawałki, układać w słoju naprzemiennie z cebulą z zalewy ,zalać zimną zalewą octową.
Przed podaniem, śledzie z cebulą odcedzić z zalewy octowej, i połączyć z oliwą lub marynować w gotowej zalewie z oliwą.
Zagotować składniki na zalewę i do gorącej zalewy, wrzucić pokrojoną w plastry cebulę ,chwilę pozostawić jeszcze na ogniu.Następnie odstawić do ostygnięcia.
Śledzie wymoczone w mleku osuszyć,skropić sokiem z cytryny, pokroić w kawałki, układać w słoju naprzemiennie z cebulą z zalewy ,zalać zimną zalewą octową.
Przed podaniem, śledzie z cebulą odcedzić z zalewy octowej, i połączyć z oliwą lub marynować w gotowej zalewie z oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).