kotleciki jajeczno-szpinakowe
Dla miłośników szpinaku, w połączeniu z jajkiem, te kotleciki z pewnością przypadną do gustu. Dzisiaj w formie przystawki z łagodnym sosem czosnkowym. Myślę,że mogą też spokojnie zaistnieć na świątecznym stole, wypróbujcie sami....
składniki :
na ok.10 kotlecików
- jajko surowe
- 2 jajka ugotowane
- 1/2 paczki szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 2 łyżki bułki tartej+do panierowania
- łyżka otrębów owsianych
- kawałek żółtego sera (ok. 100 g)
- woreczek ugotowanego ryżu
- przyprawy:sól,pieprz,
- łyżka masła klarowanego
- olej do smażenia
- 2-3 ząbki czosnku
wykonanie:
Ugotować jajka i ryż na sypko (pozostawić do schłodzenia).
Szpinak podsmażyć na sklarowanym maśle, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pozostawić do przestygnięcia.Połączyć wszystkie składniki w misce .
Dodać pozostałe składniki:utarty na tarce żółty ser, surowe jajko, przyprawy, otręby i bułkę tartą.Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, formować kotleciki.
Panierować w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju.
Gotowe kotleciki podajemy w formie przystawki z ulubionym sosem .
Robię kotleciki jajeczne, ale nigdy nie przyszło mi do głowy , aby dodać do nich szpinak. Spróbuję.
OdpowiedzUsuńJeśli tylko lubisz szpinak,na pewno będą smakowały ;).
Usuń