Myślę,że takie kolorowe leczo posmakuje także i tym co na diecie nie są,zresztą z dietetycznego dania zawsze można zrobić to bardziej tłuste,choćby przez dodanie większej ilości masła,albo dodanie tłustej kiełbachy. Ja zrobiłam wersję chudą, ale dodatkowo dałam jeszcze do lecza młodą kapustkę i kalarepę, z dodatkiem ziół prowansalskich i przypraw: odrobiny soli, szczypty:curry, chili, pieprzu i czarnuszki....wyszło pikantnie .
leczo kolorowe-warzywne
składniki:
Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne z papryki, pokroić na drobno . Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Na tłuszczu podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dodać pozostałe warzywa,chwilę podsmażyć. Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę bulionu lub wody, koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać majeranek i przyprawy.
|
Uwielbiam jeść leczo.
OdpowiedzUsuńSzczególnie,że odgrzewane smakuje również całkiem nieźle,zatem warto zrobić go od razu więcej ;).
UsuńBardzo prosty i szybki przepis :) Sama też coś podobnego robię, także w wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://leczo.net.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie,pozdrawiam ;).
Usuń