piątek, 4 lipca 2014

leczo kolorowe-warzywne



Myślę,że takie kolorowe leczo posmakuje także i tym co na diecie nie są,zresztą z dietetycznego dania zawsze można zrobić to bardziej tłuste,choćby przez dodanie większej ilości masła,albo dodanie tłustej kiełbachy. Ja zrobiłam wersję chudą, ale dodatkowo dałam jeszcze do lecza młodą kapustkę i kalarepę, z dodatkiem ziół prowansalskich i przypraw: odrobiny soli, szczypty:curry, chili, pieprzu i czarnuszki....wyszło pikantnie .

                   leczo kolorowe-warzywne
składniki:
  • pieczarki- 250 g
  • cukinia -1 szt mała
  • papryka czerwona - 1 szt
  • papryka żółta - 1 szt
  • pomidory - 2-3 szt
  • mała kalarepa
  • plaster kapusty młodej
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy mały
  • zioła (u mnie prowansalskie+czarnuszka)
  • przyprawy (u mnie:sól,curry,chili,pieprz)

  • odrobina tłuszczu (delikatnego oleju np.ryżowego lub winogronowego/masła)
  • szklanka bulionu lub wody
wykonanie:

Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne z papryki, pokroić na drobno . Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę.  Na tłuszczu podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dodać pozostałe warzywa,chwilę podsmażyć. Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę bulionu lub wody, koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać majeranek i przyprawy.



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Szczególnie,że odgrzewane smakuje również całkiem nieźle,zatem warto zrobić go od razu więcej ;).

      Usuń
  2. Bardzo prosty i szybki przepis :) Sama też coś podobnego robię, także w wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).