poniedziałek, 10 listopada 2014

ciasto dyniowo-bananowe z bakaliami




W mieście od kilku dni, pachnie rogalami świętomarcińskimi na każdym kroku. Też je spróbujemy jutro, a dzisiaj błyskawiczne ciasto, bo są banany i pieczona dynia. Przepis  jest tak łatwy i szybki, że każdy znajdzie na niego czas w zabieganej codzienności, chociaż dzisiaj akurat spieszyć się nie muszę, bo jutro też wolny dzień i święto..... Użyłam do ciasta mąki razowej w połączeniu z krupczatką, kto jednak  woli lżejszą wersję, można zrobić to ciasto jedynie na mące pszennej,ale wtedy bym dała mniej  purée dyniowego. Dodatkiem do ciasta są bakalie i galaretka, która nadaje orzeźwienia ciastu, a dla kogo mało słodkie, to cukier puder po wierzchu sypiemy wedle upodobania....i gotowe.

ciasto dyniowo-bananowe z bakaliami


składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
  • ok.3/4 szklanki pieczonego purée z dyni *
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka maki krupczatki + szczypta do posypania formy
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła +szczypta do wysmarowania formy
dodatkowo:
  •  100 g dowolnych bakalii (u mnie rodzynki) 
  • 100 g dyni, drobno pokrojonej
  • 1/2 dowolnej galaretki w proszku (u mnie agrestowa)
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego/migdałowego

  • cukier puder


wykonanie:


Do miski przesiać mąkę z sodą.
W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, obrane ze skóry ,dodać pure z dyni, cukier, wymieszać. 
Dodać mąkę, roztrzepane jajko, masło i krótko, ale dokładnie wymieszać wszystko łyżką lub mikserem ,do całkowitego połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy (u mnie średnia kwadratowa) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. 
Dynie w kostce mieszamy z galaretką w proszku, aromatem oraz rodzynkami, posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni  na funkcji "góra – dół ", do zarumienienia.
Ten ostateczny moment sprawdzam poprzez nakłucie ciasta drutem krawieckim, czy na pewno w środku jest dopieczone (czas ok. 40 minut gdy forma płaska,w keksówce ciut dłużej).

Gotowe ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem,wedle upodobania.


pieczenie dyni : dynię umyć i pokroić na kilka części, usunąć pestki. 

Położyć na blasze skórką do dołu i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni C. 

Piec przez około godzinę (upieczona , kiedy wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu).

Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni, zmiksować ją blenderem na gładkie purée. 

Odmierzyć potrzebną ilość.






2 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).