W mieście od kilku dni, pachnie rogalami świętomarcińskimi na każdym kroku. Też je spróbujemy jutro, a dzisiaj błyskawiczne ciasto, bo są banany i pieczona dynia. Przepis jest tak łatwy i szybki, że każdy znajdzie na niego czas w zabieganej codzienności, chociaż dzisiaj akurat spieszyć się nie muszę, bo jutro też wolny dzień i święto..... Użyłam do ciasta mąki razowej w połączeniu z krupczatką, kto jednak woli lżejszą wersję, można zrobić to ciasto jedynie na mące pszennej,ale wtedy bym dała mniej purée dyniowego. Dodatkiem do ciasta są bakalie i galaretka, która nadaje orzeźwienia ciastu, a dla kogo mało słodkie, to cukier puder po wierzchu sypiemy wedle upodobania....i gotowe.
ciasto dyniowo-bananowe z bakaliami
składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
- ok.3/4 szklanki pieczonego purée z dyni *
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka maki krupczatki + szczypta do posypania formy
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła +szczypta do wysmarowania formy
- 100 g dowolnych bakalii (u mnie rodzynki)
- 100 g dyni, drobno pokrojonej
- 1/2 dowolnej galaretki w proszku (u mnie agrestowa)
- kilka kropel aromatu pomarańczowego/migdałowego
- cukier puder
wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z sodą.
W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, obrane ze skóry ,dodać pure z dyni, cukier, wymieszać.
Dodać mąkę, roztrzepane jajko, masło i krótko, ale dokładnie wymieszać wszystko łyżką lub mikserem ,do całkowitego połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy (u mnie średnia kwadratowa) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Dynie w kostce mieszamy z galaretką w proszku, aromatem oraz rodzynkami, posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni na funkcji "góra – dół ", do zarumienienia.
Ten ostateczny moment sprawdzam poprzez nakłucie ciasta drutem krawieckim, czy na pewno w środku jest dopieczone (czas ok. 40 minut gdy forma płaska,w keksówce ciut dłużej).
Gotowe ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem,wedle upodobania.
* pieczenie dyni : dynię umyć i pokroić na kilka części, usunąć pestki. Gotowe ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem,wedle upodobania.
Położyć na blasze skórką do dołu i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni C.
Piec przez około godzinę (upieczona , kiedy wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu).
Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni, zmiksować ją blenderem na gładkie purée.
Odmierzyć potrzebną ilość.
pyszności, bardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń