wtorek, 31 marca 2015

kisiel brzoskwiniowy z kandyzowaną skórką pomarańczową



Kisiel domowy,to doskonała propozycja deseru,szczególnie kiedy w zamrażalce zalegają nam jeszcze zapasy letnich owoców.
U nas zatem propozycja kisielu z mrożonych brzoskwiń ogródkowych, z dodatkiem kandyzowanej pomarańczy, przygotowanej do wielkanocnych wypieków. Mała uciecha,do podwieczorku, kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza.






kisiel brzoskwiniowy 
         z kandyzowaną skórką pomarańczową

składniki:na dwie porcje

  • 0,5 litra wody
  • brzoskwinie ok.30o g (z puszki,lub świeże lub mrożone)
  • cukier waniliowy paczuszka
  • mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
  • cukier wg uznania (dałam 1 łyżkę)


Świeże dojrzałe brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skórki, wypestkowujemy i mielimy w zależności od upodobania,na papkę lub częściowo zachowujemy kawałki owoców, mrożone nie rozmrażamy przed użyciem,a gotowe z puszki po odlaniu soku,miksujemy.


Półtora szklanki wody zagotowujemy z cukrem , dodajemy mus brzoskwiniowy, a w przypadku mrożonych owoców wrzucamy je na wrzątek i gotujemy przez parę minut, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną dokładnie w 1/3 szklanki zimnej wody, zagotowujemy i gotowe.W przypadku korzystania z brzoskwiń z puszki, możemy wykorzystać częściowo zamiast wody syrop z puszki.

Do kisielu możemy również powrzucać małe kawałki brzoskwiń i dowolnie udekorować,u mnie skórkami kandyzowanej pomarańczy w syropie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).