sobota, 16 maja 2015

tarta z makiem i bakaliami

Może nie jest to wykonanie tarty najwyższego lotu,ale do weekendowej kawusi w sam raz. Proste rozwiązania też dają uciechę dla kubków smakowych. Polecam dla zabieganych.

 tarta z makiem i bakaliami

składniki na ciasto-spód tarty:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru (delikatny kryształ lub puder)
  • 1 duże żółtko (białko pozostawiamy do masy makowej)
  • kilka kropli aromatu migdałowego
wykonanie spodu do tarty:

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać cukier, żółtko ,aromat, szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Schłodzić w lodówce, minimum pół-do godziny.

Gotowe ciasto rozwałkować, można przy pomocy folii, do wymiarów używanej formy ,natłuszczonej odrobiną masła i posypanej mąką ,przenieść ciasto do formy,wylepić dokładnie palcami ,wyrównać schłodzić ponownie w lodówce ok.pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury ok.200 stopni C, piec spód do tarty 15 minut (do zarumienienia).

Upieczony spód schłodzić.

Uwaga! przygotowanie ciasta-zobacz więcej


nadzienie do tarty:
  • puszka masy makowej z bakaliami -900 g
  • ubite na sztywno białko na szczypcie soli
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
przygotowanie masy makowej: 

Na gotowe, podpieczone i schłodzone ciasto wykładamy masę makową wymieszaną z ubitym białkiem, posypujemy po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową.

Pieczemy całość w temp.200 stopni 20 minut (sprawdzam czy dopieczone przez nakłucie np.patyczkiem do szaszłyków, dopieczone nie klei się do patyczka).




czwartek, 7 maja 2015

ciasteczka biszkoptowe z makiem i marmoladą/kremem czekoladowym

  



Na blogach te ciasteczka 

występują pod nazwą baletki/ bitki, ale powszechnie są kojarzone z ciasteczkami z makiem, które można spotkać na sklepowych półkach. Zrobiłam je dla Moni, przed-Urodzinowo. Zjadła te z kremem czekoladowym, ja pokosztowałam jednych i drugich.
Zatem każdy niech wybierze wersję dogodną dla siebie.
ciasteczka biszkoptowe z makiem 
i marmoladą/kremem czekoladowym

składniki:
na 2 blaszki ciastek pojedynczych:
przepis źródłowy:Moje Wypieki


  • 3 jajka
  • 80g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mąki pszennej
dodatkowo

  • mak do posypania ciastek przed pieczeniem
  • gęsty dżem/marmolada/krem czekoladowy

wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w misce na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po łyżce). Do ubitej masy bezowej dodajemy żółtka,stale ubijamy. 
Następnie dodajemy powoli przesianą mąkę i delikatnie wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Wykładamy ciasteczka na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) w postaci niedużych krążków, pozostawiając odstępy między ciastkami,używając do tego rękawa cukierniczego lub za pomocą łyżki.

Przed samym pieczeniem posypujemy ciasteczka makiem.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. 

Upieczone należy wystudzić, przełożyć dżemem/marmoladą lub kremem czekoladowym.

Uwagi z przepisu źródłowegobiałka niedokładnie ubite lub mało delikatnie wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza) płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz (z termoobiegiem).