tarta z makiem i bakaliami
składniki na ciasto-spód tarty:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru (delikatny kryształ lub puder)
- 1 duże żółtko (białko pozostawiamy do masy makowej)
- kilka kropli aromatu migdałowego
wykonanie spodu do tarty:
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać cukier, żółtko ,aromat, szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Schłodzić w lodówce, minimum pół-do godziny.
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać cukier, żółtko ,aromat, szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Schłodzić w lodówce, minimum pół-do godziny.
Gotowe ciasto rozwałkować, można przy pomocy folii, do wymiarów używanej formy ,natłuszczonej odrobiną masła i posypanej mąką ,przenieść ciasto do formy,wylepić dokładnie palcami ,wyrównać schłodzić ponownie w lodówce ok.pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury ok.200 stopni C, piec spód do tarty 15 minut (do zarumienienia).
Upieczony spód schłodzić.
Upieczony spód schłodzić.
Uwaga! przygotowanie ciasta-zobacz więcej
nadzienie do tarty:
- puszka masy makowej z bakaliami -900 g
- ubite na sztywno białko na szczypcie soli
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Na gotowe, podpieczone i schłodzone ciasto wykładamy masę makową wymieszaną z ubitym białkiem, posypujemy po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową.
Pieczemy całość w temp.200 stopni 20 minut (sprawdzam czy dopieczone przez nakłucie np.patyczkiem do szaszłyków, dopieczone nie klei się do patyczka).