Przepis źródłowy z bloga Kwestia Smaku.
sos kurkowy na śmietanie
- 500 g kurek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 50 ml białego wina (opcjonalnie)
- 80 ml śmietanki kremowej 30%
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki lub 2 łyżki posiekanego koperku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek a po minucie wlać wino (jeśli go używamy). Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty.
Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę lub koperek, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).