czwartek, 21 września 2017

sos kurkowy na maśle i słodkiej śmietanie


Skoro kurki obrodziły,a sezon na świeże... żółciutkie kurki w pełni...to też w kuchni idealny moment, by przyrządzić  sos kurkowy na maśle i słodkiej śmietance, z dodatkiem młodej, letniej cebulki i zielonego koperku. Prosty sos, z dodatkiem odrobiny soli i świeżo zmielonego czarnego lub kolorowego pieprzu ... z pełnią smaku i aromatu.... Jak mamy większą ilość kurek,to nie bójmy się ich zamrozić...z mrożonych też wychodzą smaczne dania. A sos kurkowy całorocznie może być wspaniałym dodatkiem  do: klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, makaronu , dań mięsnych jak i rybnych.... na tej bazie robię też pyszną jajecznicę z kurkami.... polecam... 

Przepis źródłowy z bloga Kwestia Smaku.

sos kurkowy na śmietanie 


składniki:  

  • 500 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine 
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki lub 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
wykonanie:
Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć.

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.

Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek a po minucie wlać wino (jeśli go używamy). Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty.

Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę lub koperek, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
uwaga

Jeśli użyjemy 30% śmietany kwaśnej (a nie słodkiej), wówczas nie trzeba już dodawać soku z cytryny.

Jeśli na koniec sos nie wyszedł nam gęsty, można oprószyć go mąką pszenną (ok. 1-2 łyżeczki). Po wymieszaniu z mąką sos należy zagotować.

Podobny sos można też przygotować z innych grzybów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).