poniedziałek, 23 października 2017

bób marynowany w zalewie octowej

  
Smak bobu zależy głównie od czasu jego zebrania, długości gotowania i przypraw, w których będziemy bób gotowali.Najprostsza zasada gotowania bobu,to ta kiedy wrzucamy świeży bób do osolonego wrzątku...gotujemy kilka minut,im mniej to będzie bardziej chrupki-wystarczy wtedy kilka minut,im dłużej będzie bardziej przypominający smak i kolor dojrzałej fasoli. Do gotowania bobu można dodać np.obrane ząbki czosnku, pieprz , łyżkę cukru . Do zamrożenia  gotuję bób w łupinach,tylko w osolonej wodzie....i taki potem wykorzystuję do marynowania w zalewie octowej.Tym razem wykorzystuję zalewę ,która pozostała z marynowania grzybów...
bób marynowany w zalewie octowej

składniki:
  • 1 kg bobu mrożonego
  • mała cebula
zalewa octowa :
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu

wykonanie:

przygotowanie bobu do mrożenia:


Młody bób gotujemy 5-10 minut w zależności od wielkości ziaren. Ten mączysty z pełni sezonu gotuje się około 10-15 minut. A dojrzały-stary nawet do pół godziny. Bób przed gotowaniem płuczemy w zimnej wodzie, następnie wrzucamy do garnka ,zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła ziarna i gotujemy na niewielkim ogniu przez wyznaczony czas ,od momentu kiedy woda  zacznie wrzeć. 

Bób solimy wedle upodobania,mniej więcej na kilogram bobu łyżeczka soli,to czy od razu czy pod koniec gotowania to już sprawa indywidualna(osobiście nie widzę w smaku specjalnej różnicy).

Przed odcedzeniem wyjmujemy kilka sztuk i sprawdzamy, czy są już dobre. Gotowy bób odcedzamy ,schłodzony wkładamy do woreczków i mrozimy.


przygotowanie zalewy octowej

Zagotowujemy składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz... u mnie dodatkowo jeszcze ząbek czosnku, pokrojony na małe plasterki...na koniec dodajemy pokrojoną w plastry cebulę.
Obgotowany bób, kilka minut we wrzątku,odcedzamy,schładzamy.
Wkładamy do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości. 

Zalewamy wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. 

Od razu zakręcamy pokrywkami.

Do dłuższego przechowywania pasteryzujemy 15 minut,przez gotowanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).