środa, 18 października 2017

grzyby marynowane ... różne


Sezon tegorocznych ,grzybowych przetworów ,zostaje dopięty u mnie na ostatni guzik, był on szczególnie satysfakcjonujący .... a tych suszonych wystarczy na dłuższy czas... Dzisiaj marynowane grzybki jeszcze  polecam, z małych  jędrnych borowików, podgrzybków oraz kurek. Do marynowania można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych... z racji tego, że mam ich niewiele z każdego gatunku zrobiłam z mieszanych....przepis źródłowy.
Osobiście marynowane grzybki dodatkowo jeszcze pasteryzuję (10-15 minut przez gotowanie ).

Zalewa octowa to mieszanka wody i octu w proporcji 4:1 plus przyprawy.

grzyby marynowane ... różne 

składniki na:

ok. 2 kg grzybów
1 cebula

zalewa octowa :


  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • dodatkowo dałam jeden duży ząbek czosnku.

wykonanie:

  • Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. 
  • Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. 
  • Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz... u mnie jeszcze ząbek czosnku,pokrojony na małe plastry.
Obgotować grzyby i cebulę: zagotować wodę w dużym garnku (w takiej ilości,by grzyby były całkowicie przykryte), wrzucić grzyby i cebulę, gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić i włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości. Zalać wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręcić pokrywkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).