Składniki:
- 8 kostek miętowej gorzkiej czekolady (After Eight)
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej( Lubella)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g masła, o temperaturze pokojowej
- ok.1 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- Cremfine -1 buteleczka
- pół szklanki wrzącej wody
Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).
Ubić Cremfine na sztywno.
Utrzeć masło , dodawać do niego partiami cukier, jajka,następnie wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia.
Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną-cremfine i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej).
Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
Ciasto o konsystencji gęstej śmietany, przelać do formy okrągłej małej, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec w temperaturze 180&C przez około 40 minut , sprawdzając patyczkiem.
Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).