niedziela, 24 kwietnia 2011

seromakowiec

Mając do dyspozycji ser i mak ,zrobiłam seromakowiec (w ramach oszczędności czasowej),inauguracyjnie wykorzystując przepis z bloga Krystyny.

Zmodyfikowałam jedynie mąkę na razową,i dałam mniej miodu i cukru,niż w przepisie.
No i ratowałam masę serową (bo wyszła płynna) skrobią ziemniaczaną i kaszką manną.
Jak na pierwszy raz wyszedł naprawdę smaczny (taki "mokry",jaki uwielbiam).
.
Czyli tak:
Składniki na ciasto pod spód:
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru (preferuje trzcinowy)
  • 1 jajko
  • czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
  • 0,5 kg maku zmielonego
  • pół szkl. mleka 
  • 125 g roztopionego masła
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 3 żółtka
  • kilka łyżek cukru
  • 3 białka (ubić na sztywno)
  • mała paczka rodzynek (sparzyć)
  • pół szklanki zmielonych orzechów
  • 1/2 olejku (dałam migdałowy) 
Składniki na masę serową:
  • 125 g masła
  • kilka łyżek  cukru
  • 0,5 kg serka homogenizowanego
  • 3 jaja
  • 1 budyń w proszku
    (śmietankowy lub waniliowy)
  • pozostałe 1/2 olejku
Przygotowanie: wg wskazówek Krystyny:
Z podanych skladników na część pierwszą wyrobić ciasto i wyłożyć na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, również boki tortownicy.Ja osobiście wolę podpiec spód,przed włożeniem masy makowej (kwadrans w nagrzanym piekarniku).

Masa makowa: do zmielonego maku dodać mleko, roztopione masło i miód i wymieszać. Zółtka utrzeć z cukrem na puch i dodać do maku.
Następnie dodać rodzynki, bakalie i olejek rumowy. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek. Wszystko razem musi być dokładnie wymieszane. Ufff... gotowe.
Gotową masę makową wyłożyć na ciasto.

Masa serowa: składniki na masę serową: masło z cukrem utrzeć na puch, dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę. Wlać delikatanie na masę makową.

Piec 1 godzinę (temp.180).
...........................tu z polewą czekoladową z płatkami migdałowymi .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).