czwartek, 14 kwietnia 2011

pierogi jagodowe/borówkowe


Ciasto:
  • pół kg mąki
  • żółtko
  • płaska łyżka masła
  • ok. szklanki  ciepłej wody
  • odrobina soli
  • ...............u nas podwójne porcje,wtedy koło 100 pierogów wychodzi ;)
    Nadzieniejagody/borówki, obtoczone w cukrze

Zrobić "gniazdo"z mąki (dać żółtko,masło,sól),wyrabiać partiami z ciepłą wodą (ciasto wtedy jest delikatniejsze).
Rozwałkować możliwie cieńko,podsypując mąką stolnicę,wykrawać szklanką.
Uwaga:ciasto wyrobione warto włożyć do foliowego woreczka,zachowuje wtedy lepszą elastyczność.

Umyte,osuszone jagody/borówki  zasypujemy cukrem,jednak nie za dużo cukru, by  nie puściły za dużo soku podczas gotowania,mogą wtedy się porozklejać i też ,nie upychamy zbyt dużo,by rowki je utrzymały podczas gotowania.

Gotowe wrzucamy na gorący wrzątek z odrobiną soli i oliwy,by sie nie posklejały.

Gotujemy kilka minut,do wypłynięcia na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).