niedziela, 17 lipca 2011

ogórki-przetwory






 wypróbowane przetwory naszej siostry Grażyny



Ogórki w musztardzie:

Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szkl.octu
  • 1 szkl.cukru
  • 3 łyżeczki soli....(wszystkie składniki zagotować)

Do wyparzonych słoiczków,wypełnionych obranymi ogórkami,pokrojonymi w słupki,wkładamy 1 łyżeczkę musztardy,ziele angielskie,koper zielony,zalewamy zalewą,gotujemy kilka minut.
Zagotowane słoiczki obracamy do góry dnem,odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórki w miodzie:

Zalewa:
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1 szkl.wody
  • 1 szkl.octu
  • 2 łyżeczki soli...(zagotować)

Do wyparzonych słoiczków układamy umyte i obrane ze skórki ogórki,pokrojone w słupki.
Do każdegosłoiczka wkładamy:ząbek czosnku,mały kawałeczek korzenia chrzanu,odrobina kopru zielonego,kilka ziarenek gorczycy,1 łyżka miodu.
Dopełniamy zalewą.
Gotujemy słoiczki koło kwadransa ,obracamy do góry dnem,odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórki z curry:

  • 2,5 kg ogórków obrać,pokroić w słupki lub plastry
  • 3 cebule obrane i pokrojone w plastry
  • 2 łyżki soli (wymieszać ogórki z cebulą,doprawić solą,odstawić na ok.1 godzinę
Zalewa:
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1,5 szkl.wody
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżeczki curry

Ogórki z cebulą włożyć do wyparzonych słoiczków,zalać zalewą,zagotować kilka minut,obracamy do góry dnem,odstawiamy do ostygnięcia.







Ogórki małosolne lub kiszone
  • ogórki gruntowe oczywiście (do kiszenia wybieramy te średnie).
  • przyprawy : czosnek w ząbkach i zielony koper z ogrodu,to standard,ale dodajemy też :liście i korzeń chrzanu obrany ze skórki,ziele angielskie,liście laurowe,ziarnka pieprzu
  • sól kamienna !! (kopiasta łyżka na litr wody)
  • no i oczywiście woda ( ciepła,letnia,zimna....zdania w tym temacie na forach kulinarnych  podzielone).Niech zatem każdy robi,tak jak mu bardziej pasuje i uważa.Dla nas ważne by ogórki po zaprawieniu nie były zbyt miękkie.

  • Wykonanie:
     
    Ogórki dokładnie myjemy, wrzucamy do  kamionkowego naczynia lub dużych słoików,układamy ciasno pionowo.
    Dodajemy przyprawy - mniej więcej na dwa kilo ogórków pół lub cała główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru ,i pozostałe przyprawy wedle uznania.
    Całość zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki były zakryte.
    Przykrywamy i odstawiamy w  nie nasłonecznione miejsce .
    Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, a w kolejnych dniach będą ogórki kiszone.
     

    1 komentarz:

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).