wypróbowane przetwory naszej siostry Grażyny
Ogórki w musztardzie:
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szkl.octu
- 1 szkl.cukru
- 3 łyżeczki soli....(wszystkie składniki zagotować)
Do wyparzonych słoiczków,wypełnionych obranymi ogórkami,pokrojonymi w słupki,wkładamy 1 łyżeczkę musztardy,ziele angielskie,koper zielony,zalewamy zalewą,gotujemy kilka minut.
Zagotowane słoiczki obracamy do góry dnem,odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki w miodzie:
Zalewa:
- 1,5 szkl.cukru
- 1 szkl.wody
- 1 szkl.octu
- 2 łyżeczki soli...(zagotować)
Do wyparzonych słoiczków układamy umyte i obrane ze skórki ogórki,pokrojone w słupki.
Do każdegosłoiczka wkładamy:ząbek czosnku,mały kawałeczek korzenia chrzanu,odrobina kopru zielonego,kilka ziarenek gorczycy,1 łyżka miodu.
Dopełniamy zalewą.
Gotujemy słoiczki koło kwadransa ,obracamy do góry dnem,odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki z curry:
- 2,5 kg ogórków obrać,pokroić w słupki lub plastry
- 3 cebule obrane i pokrojone w plastry
- 2 łyżki soli (wymieszać ogórki z cebulą,doprawić solą,odstawić na ok.1 godzinę
- 1,5 szkl.cukru
- 1,5 szkl.wody
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki
- 2 łyżeczki curry
Ogórki z cebulą włożyć do wyparzonych słoiczków,zalać zalewą,zagotować kilka minut,obracamy do góry dnem,odstawiamy do ostygnięcia.
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, wrzucamy do kamionkowego naczynia lub dużych słoików,układamy ciasno pionowo.
Dodajemy przyprawy - mniej więcej na dwa kilo ogórków pół lub cała główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru ,i pozostałe przyprawy wedle uznania.
Całość zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki były zakryte.
Przykrywamy i odstawiamy w nie nasłonecznione miejsce .
Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, a w kolejnych dniach będą ogórki kiszone.
piękne ogóreczki
OdpowiedzUsuń