czwartek, 28 lipca 2011

Sernik z ziemniakami

Zostały ziemniaczki z wczorajszego obiadu,siostra wyszperała w pożółkłej już "Kuchni Polskiej" przepis,który polecamy:
ciasto
  • 2 szklanki mąki 
  •  pół kostki masła
  • 1/3 szkl.cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki śmietany
  • pół paczuszki proszku do pieczenia 
Przygotowanie ciasta:

Jajko roztrzepać ze śmietaną.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać,posiekać z masłem na stolnicy,dodać resztę składników,zagnieść ciasto.
2/3 ciasta rozwałkować,wyłożyć na dno średniej blachy do pieczenia,podpiec.
masa serowa                                             
  • pół kilograma zmielonego twarogu
  • 5 jaj
  • pół kostki masła
  • pół paczuszki proszku do pieczenia
  • mała paczka rodzynek i skórka pomarańczowa
  • 1/3 kg obranych,ugotowanych i zmielonych ziemniaków  
 przygotowanie masy:

Masło utrzeć na pulchną masę,dodawać stopniowo żółtka,cukier ,ser,ziemniaki.Na koniec ubitą pianę z białek i bakalie,wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę położyć na ciasto,na wierzch udekorować "kratka skośną"zrobioną z reszty ciasta półkruchego (z ciasta kształtować wałeczki o srednicy pół centymetra).
Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec sernik w nagrzanym piekarniku koło godziny(gdy wierzch za bardzo sie przypieka,można przykryć papierem do pieczenia.
Gotowy,ostudzony sernik można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).