Zostały ziemniaczki z wczorajszego obiadu,siostra wyszperała w pożółkłej już "Kuchni Polskiej" przepis,który polecamy:
ciasto
- 2 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 1/3 szkl.cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki śmietany
- pół paczuszki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Jajko roztrzepać ze śmietaną.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać,posiekać z masłem na stolnicy,dodać resztę składników,zagnieść ciasto.
2/3 ciasta rozwałkować,wyłożyć na dno średniej blachy do pieczenia,podpiec.
masa serowa
- pół kilograma zmielonego twarogu
- 5 jaj
- pół kostki masła
- pół paczuszki proszku do pieczenia
- mała paczka rodzynek i skórka pomarańczowa
- 1/3 kg obranych,ugotowanych i zmielonych ziemniaków
przygotowanie masy:
Masło utrzeć na pulchną masę,dodawać stopniowo żółtka,cukier ,ser,ziemniaki.Na koniec ubitą pianę z białek i bakalie,wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę położyć na ciasto,na wierzch udekorować "kratka skośną"zrobioną z reszty ciasta półkruchego (z ciasta kształtować wałeczki o srednicy pół centymetra).
Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec sernik w nagrzanym piekarniku koło godziny(gdy wierzch za bardzo sie przypieka,można przykryć papierem do pieczenia.
Gotowy,ostudzony sernik można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).