poniedziałek, 22 sierpnia 2011

kotlety mielone wołowe

SKŁADNIKI:

*pół kilograma mielonego mięsa wołowego
*2 jajka
*3 łyżki otrębów (owsiano-pszennych)
*pół pęczku szczypiorku
*zioła prowansalskie,sól,carry do przyprawienia
....i wedle uznania co kto lubi (cebulka,czosnek).
  • dodatkowo:*bulionetka rosołowa

PRZYGOTOWANIE:
  • Mięso mielone połączyć z jajkami i otrębami,wymieszać,dodać przyprawy wedle uznania i szczypiorek.
  • Formować kotlety,i podsmażyć na goracej patelni teflonowej ,przetartej odrobiną oliwy.
  • Następnie kotlety zalać bulionem rosołowym w szklance wody,dusić pod przykryciem ok.pół godziny.
  • Pyszne i dozwolone na każdej fazie ( a w ramach dalszych etapów wersja bardziej królewska,jak i możliwość łączenia różnych mięs ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).