piątek, 2 grudnia 2011

buraczki na ciepło

Właściwie lubię je na wszelkie sposoby,i te zaprawiane z chrzanem ,jak i na ciepło ,podawane do obiadu,ale i barszczyk  wigilijny z uszkami,też jest godny pochwały.
U nas w rodzinym domu buraki często goszczą na stole.A dzisiaj podaję przepis na buraczki na ciepło,do obiadu....

SKŁADNIKI:                                                                                                                                 
  • kilka ugotowanych buraków,
  • cebula ,
  • papryka konserwowa,
  •  przyprawy (sól ,pieprz,papryka ostra,łyżka octu balsamicznego ciemnego),
  • szklanka wody,
  • pół cytryny (do smaku i dekoracji),
  • opcjonalnie odrobina gęstej śmietany. 
Buraki ugotowane i schłodzone,obrane ze skóry,utrzeć na tarce o grubych oczkach,dadać posiekaną cebulę i paprykę,wodę i podgotować ,nastepnie doprawić do smaku,przyozdobić plastrami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).