Właściwie lubię je na wszelkie sposoby,i te zaprawiane z chrzanem ,jak i na ciepło ,podawane do obiadu,ale i barszczyk wigilijny z uszkami,też jest godny pochwały.
U nas w rodzinym domu buraki często goszczą na stole.A dzisiaj podaję przepis na buraczki na ciepło,do obiadu....
SKŁADNIKI:
- kilka ugotowanych buraków,
- cebula ,
- papryka konserwowa,
- przyprawy (sól ,pieprz,papryka ostra,łyżka octu balsamicznego ciemnego),
- szklanka wody,
- pół cytryny (do smaku i dekoracji),
- opcjonalnie odrobina gęstej śmietany.
Buraki ugotowane i schłodzone,obrane ze skóry,utrzeć na tarce o grubych oczkach,dadać posiekaną cebulę i paprykę,wodę i podgotować ,nastepnie doprawić do smaku,przyozdobić plastrami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).