piątek, 2 grudnia 2011

bigos z grzybami


U nas w rodzinnej tradycji przoduje bigos na pikantnie,z odrobiną tłuszczyku i różnymi rodzajami mięsa.Ten bardziej chudy,na życzenie gości na diecie.....

bigos z grzybami



składniki:

  • kapusta kiszona z marchewką (z domowej spiżarni)
  • suszone podgrzybki (z domowej spiżarni)
  • cebula czosnkowa
  • przyprawy (sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie)
  • ok.pół litra  rosołu


Korzystam z zaprawionych już wcześniej słoików z kiszona kapustą z marchewką ,z domowej spiżarni.
Grzybki suszone moczymy w  wodzie na noc,obgotowujemy do miękkości,około pół godzinki.
Kapustę z marchewką podlewamy rosołem,doprawiamy wedle uznania,dodajemy podgotowane grzyby,gotujemy wszystko razem do miękkości,dobre pół godziny.
Bigos najlepszy na gorąco,i odgrzewany następnego dnia,z chlebkiem lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).