czwartek, 1 grudnia 2011

czekolada z bakaliami


Słodkosłona,podsunęła na blogu swojski sposób na własną czekoladę: jej propozycja

Moja trochę zmodyfikowana, połączyłam różne czekolady,ale kto woli może być tylko gorzka,albo mleczna lub biała.Bakalie też wedle upodobań.Zaleca się by mleko proszkowane było pełne,ale ja czasem też używam granulowanego.Do zawinięcia czekolady można użyć papieru do pieczenia lub foli spożywczej,tak też lepiej przechowywać,by czekolada zachowała właściwą konsystencję i by nie wysychała.

Składniki:
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 200 g czekolady biało-kawowej (niemieckiej)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g mieszanki keksowej
  • pół kostki masła
  • 2-3 łyżki mleka w proszku
Masło i czekolady rozpuścić na małym ogniu,dodać pozostałe składniki,wszystko dokładnie wymieszać...
Zawinąć w papier do pieczenia,uformować kształt czekolady,udekorować wedle upodobania,schłodzić w lodówce kilka godzin.




Inne propozycje czekoladowe to:   blok czekoladowy,pszczółki,

1 komentarz:

  1. boże, a ja jeszcze cały dzień chodzę dzisiaj głodna - czekolada biało-kawowa, ooooo.... ;D

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).